Huipulla tuulee – uutisjuttu Linux-kehittäjän alamäestä

Monissa ajanvarausjärjestelmissä hyödynnetään Linux-käyttöjärjestelmiä, joiden kehittäjänä ja perustajana tunnetaan Linus Torvalds – yrityksen kehitystyön johtajanakin tunnetuksi tullut teknologiaguru. 17. syyskuuta 2018 Iltalehti kuitenkin uutisoi Linuksen alamäestä ja siitä, kuinka hän on saanut raivokohtauksia työntekijöidensä edessä. Tilanteen johdosta Linus on lähtenyt hakemaan apua mahdolliseen vihanhallintaongelmaansa. Kerromme artikkelissamme, millainen tilanne Linux-leirissä on tällä hetkellä.

Apua vihanhallintaan

Linus Torvalds on ilmoittanut siirtyvänsä väliaikaisesti pois tehtävistään. Omien sanojensa mukaan hän aikoo hakea itselleen apua omiin tunnetaitoihinsa, jotka liittyvät toisten tunteiden ymmärtämiseen sekä näihin tunteisiin vastaamiseen.

Millaisesta johtamistyylistä Linus Torvalds on tullut tunnetuksi?

Linus Torvalds on tullut tunnetuksi tiukkana johtajana, jonka johtamistyyli ei suinkaan ole sieltä lepsuimmasta päästä. Johtamistyyliä onkin kritisoitu runsaasti kehittäjäyhteisön toimesta. Joissakin tilanteissa Linuksen käytös on koettu erityisen suoraviivaiseksi ja töykeäksi. Näin on saattanut käydä esimerkiksi tilanteissa, joissa hänelle tarjottu koodi ei ole hänen mielestään ollut toivotun kaltainen. Tämä on aiheuttanut Linuksessa tyytymättömyyttä, joka on johtanut jopa raivokohtauksiin.

Aikaisemmin Linus on torjunut saamansa kritiikin. Hän on ollut sitä mieltä, ettei asioita pidä liikaa selitellä ja ettei omia mielipiteitä tule liikaa pehmentää, sillä tällainen toiminta voi Linuksen mielestä johtaa tehottomaan työskentelyyn. Nyt ollaan kuitenkin pisteessä, jossa Linuksen on ollut aika ottaa saamansa kritiikki todesta. Hän onkin pyytänyt käytöstään anteeksi ja kutsunut hallitsemattomia hyökkäyksiään kohtuuttomiksi sekä epäammattimaisiksi. Erityisesti Linus pahoittelee asioiden viemistä henkilökohtaisuuden tasolle.

Tilanteen johdosta Linus pyrkii muuttamaan käyttäytymistään. Tilanne on vakava, sillä joitakin henkilöitä on jo jättäytynyt tilanteen vuoksi pois Linux-ytimen kehittelytyöstä. Tuntuukin järkevältä päätökseltä, että Linus jättäytyy joksikin aikaa projektissa taka-alalle. Hän ei kuitenkaan aio jättää projektia kokonaan. Nyt vain on tärkeää ottaa pieni aikalisä, jonka aikana Linus pyrkii korjaamaan työtavoissaan ja työkaluissaan esiintyviä puutteita. Linus on työskennellyt projektin parissa melkein kolmen vuosikymmenen ajan, joten luonnollisesti hän haluaisi jatkaa projektin parissa työskentelyä – kunhan vain saa ensin itsensä kuntoon.

Lopullinen niitti tilanteen laukeamiseen nähtiin Linuksen yritettyä jättää väliin vuosittaisen tapahtuman, jossa Linux-ytimen kehittäjät kokoontuvat yhteen. Linuksen myös väitetään lopulta siirtäneen kyseisen tapahtuman omavaltaisella otteella sekä lyhyen varoitusajan siivittämänä Vancouverista Edinburghiin.