Online booking -nettivarausjärjestelmät valtaavat alaa

Nettivarausjärjestelmät ovat kehittyneet vuosien varrella nopeiksi, varmoiksi ja helppokäyttöisiksi. Online-varauksella voit varata lentoja, hotelleja, ostaa paikkalippuja tai varata ajan lääkäriin tai hammaslääkäriin. Mahdollisuudet online-varausjärjestelmän käyttöön ovat loppumattomat.

Nettivarauksen ja varauskalenterin käyttöönotolla yrittäjä saa monia etuja: asiakkaat voivat varata palveluajan helposti netistä ja palvelu toimii ympäri vuorokauden. Aikoja ja esimerkiksi työvuoroja on tuolloin helppo hallinnoida. Varaustilanne näkyy aina reaaliaikaisena. Järjestelmässä voi olla jopa automaattinen muistutus, joka lähettää asiakkaalle muistutusviestin varatusta ajasta. Jos yrityksellä on monta toimipistettä, löytyvät niiden tiedot helposti järjestelmästä.

Erityisesti palvelualoilla työaikaa kuluu paljon ajanvarauksiin puhelimessa. Nettipalvelussa asiakas voi itse rauhassa kotona etsiä itselleen sopivimman ajan haluamastaan palvelusta. Ajanvarauksesta vapautuu aikaa muuhun työhön ja lisäksi hyvien nettisivujen avulla myös uusasiakashankinta on mahdollista. Järjestelmä on erittäin sopiva kauneus- ja hyvinvointialoille, joissa voi olla useita erilaisia ja erimittaisia palveluita.

Nettivarausjärjestelmää käytetään nykyään yleisesti myös hotellialalla. Useimmilla hotelliketjuilla on omat sähköiset järjestelmänsä, mutta suurimpina toimijoina alalla ovat maailmanlaajuiset keskitetyt hotellivarausjärjestelmät, kuten Momondo, Trivago, Booking, Hotels jne. Nämä järjestelmät hakevat asiakkaalle sopivimman vaihtoehdon tämän valitsemilla kriteereillä, joita voivat olla hinta, sijainti, luokitus, aamiainen tai vaikkapa ilmainen wifi. Hotellin voi varata saman tien ja ilmainen peruutusmahdollisuus on voimassa usein vielä muutamaa päivää ennen itse varausta. Hotellien vertailu onkin nykyään helppoa ja vaihtoehtoja löytyy valtavasti enemmän kuin perinteisillä menetelmillä.

Kansainvälisillä sivuilla on usein myös bonusjärjestelmiä ja hintojen vertailu ja varausten yhteensovittaminen lentojen kanssa on helppoa. Usein samojen varaussivujen kautta saa varattua myös lennot, kuljetukset lentokentältä ja vaikka ruokailut lennoille. Kuluttajan kannattaakin aina vertailla sekä hotellien että lentojen hintoja ennen varaamista. Samalle hotellille voi löytyä eri varaussivujen kautta eri hintoja.

Yrittäjälle löytyy netistä useita valmiita nettivarausjärjestelmiä, joiden räätälöinti ja käyttöönotto on helppoa. Hinnat eivät myöskään ole kovin korkeita, kun jo noin kymmenen euron kuukausimaksulla saa järjestelmän käyttöönsä. Vertailu kannattaa, sillä tärkeintä on järjestelmän helppokäyttöisyys asiakkaan näkökulmasta. Varausjärjestelmään voi myös yhdistää verkkomaksupalvelun tai asiakasrekisterin ja laskutusjärjestelmän, jonka lisäarvo yrittäjälle on jo merkittävä, kun laskutus automatisoituu ja helpottuu.