Viikkonumeroiden käyttö hämmentää

Kun Suomessa sovitaan tapaamisista ja hyvistä ajankohdista niiden järjestämiselle, saatetaan ilmaista mitkä viikot olisivat tähän sopivia. Sen sijaan että kerrottaisiin tapaamisen sopivan päivämäärin ilmaistuna esimerkiksi viikolla 1.1. – 7.1., niin Suomessa voidaan sanoa tapaamisen sopivan viikolla yksi. Tammikuun ensimmäisen viikon kohdalla ajankohdan arvaaminen on vielä helppoa, mutta kukaan tuskin tietää edes missä kuukaudessa mennään, jos tapaaminen järjestetään vaikkapa viikolla 32.

Viikkonumerot löytyvät yleensä paperisista kalentereista

Aiemmin ihmisillä oli käytössään paperiset kalenterit, joissa perinteisesti on merkitty numerot myös viikoille. Nykyään kun ihmiset käyttävät sähköisiä kalentereita, alkaa viikkonumeroiden käyttö olla hämmentävää, sillä sähköisissä kalentereissa viikkojen numeroita ei yleensä näy.

Monet ihmiset käyttävät töissään Outlook-ohjelman sähköpostia ja kalenteria. Ainakin Outlookin suomenkielisessä versiossa viikkonumeron pystyy tarkistamaan, sillä yleensä kalenterinäkymän vasemmassa ylälaidassa näkyy kuukausittaiset päivämäärät viikkonumeroineen.

Esimerkiksi kännyköiden kalenterisovelluksissa viikkonumeroita harvemmin näkyy. Jos joku saa vaikkapa tekstiviestitse, Messengerissä tai WhatsAppissa ehdotuksen tapaamisesta viikkonumeron mukaan, ei kännykän kalenterista pääse kätevästi katsomaan ajankohdan sopivuutta, koska viikkonumeroita ei näy. Silloin moni saattaa joutua laittamaan hakukoneeseen kyselyn viikkonumeroista ja tämä on kaikkea muuta kuin kätevää.

Kaikkialla maailmassa ei käytetä viikkonumeroita

Yhdysvaltalaisille työkavereille ei kannata ehdottaa tapaamista viikkonumeron mukaan edes vaikka kaikilla olisikin Outlook-ohjelma käytössään. Yhdysvalloissa ei yleensä tunneta käsitettä viikkonumero. Pohjoismaissa viikkonumeroita käytetään ja vieläpä saman logiikan mukaisesti. Sillä eri maissa viikot alkavat eri päivinä. Pohjois-Amerikassa viikot alkavat sunnuntaipäivistä ja lauantait ovat viikkojen viimeisiä päiviä. Muissa Pohjoismaissa eletään saman viikkorytmin mukaan kuin Suomessa, eli viikko alkaa maanantaista ja päättyy sunnuntaihin. Pohjoismainen käytäntö on myös ISO-standardin mukainen.

Mikä viikko on vuoden ensimmäinen viikko?

Eroavaisuuksia viikkonumeroinnissa voi syntyä myös käsityksestä siitä, mistä vuoden ensimmäinen viikko lähtee juoksemaan. ISO-standardin mukaan viikko 1 on se, jossa on eniten alkavan vuoden päiviä. Viikko 1 ei voi lähteä juoksemaan perjantaista, jos päivämäärä 1.1. osuu perjantaille. Sen sijaan perjantai 1.1. lasketaan mukaan edellisen vuoden viimeiseen viikkoon. Jos päivämäärä 1.1. on torstai, niin koko tuo viikko maanantaista lähtien lasketaan mukaan vuoden ensimmäiseksi viikoksi, vaikka ensimmäiset viikon päivämäärät olisivatkin vielä joulukuuta.